Gipuzkoan, duela 50 urte garia ereiteari utzi zitzaionetik galtzen joan da ogiaren kultura hori eta baserriko ogia deitzen denak orokorrean ez du asko baserritik ura, egurra eta eskuak ezik.
Azken 30 urtetan zenbait baserritar animatzen joan gara ogi ekologikoa egitera. Garai baten egiten zen moduak ikastetik hasi ginen nolabaiteko gari eta errotak eskuratuz
Kultura hau berreskuratu nahian eta bakarka baino taldean errexago egingo genuen ziurtasunez, duela 15 urte elkarte bat sortu genuen “Baserriko Ogia” izenekoa. Hasieran baserritar okin guztiei zabalduta bazegoen ere, ekologikoak biltzeko balio izan du.
Elkartean egindako lanari esker:
Duela 6 urte beste urrats handi bat eman genuen Biolur elkartean sartuz lantalde bezala. Bat egite honek ondorengo lorpenak ekarri ditu:
Ondorengoak dira elkarteak martxan dituen lan taldeak eta bertan lantzen diren gaiak.