Gaur egungo elikadura sistema, iraunkorra izatetik urrun dago: ekoizpenak, elikagai kontsumoak, zein galerak eragin handia du ingurumenean, osasunean eta elikagaien segurtasunean, baliabide natural asko kontsumitzen dituelako, biodibertsitatearen galeraren erantzule ere badelako eta desberdintasun ekonomiko eta sozialak ere sortzen dituelako.
Kezka-testuinguru horretan, ogiaren balio-kateko eragileen (Hazialdeko – Biolur – Biharko Lurraren elkartea) harreman/ibilbide luzearen ondorioz, "HoBBea" ekimena sortu da.
Proiektu honek nekazariaren/okinaren figura indartu nahi du, eta baita lurraldeko ogi ekologikoaren kontsumoaren balioak eta onurak ezagutarazi. Helburu nagusia elkarteen arteko aliantza sendotzea eta bizi dugun krisi ekosozialari aurre egiteko ekoizpen- eta kontsumo-eredu arduratsuak sustatzea da. Asmoa da urteetako ibilbidearen ezagutza jaso, sektorerako eredu ekologikoari buruzko ibilbideak egiteko aukera ikusaraztea eta ogiaren kontsumo-ohituretan aldaketak sustatzeko aukerak mahai gainean jartzea.
Aipatu bezala, proiektu hau abiapuntu izanda, lau helburu nagusi ditugu:
Elkarteen arteko lankidetza indartu eta egonkortu
Ogigintzarako lurraldeko gari populazio zaharrak errekuperatzea
Lurraldeko ezagutza kolektiboa jaso, sortu eta trasferitu
Jendartean aldaketa kulturala sustatu
Maiatzaren 17an Doznazarren (Nafarroa Beherea) lehen jardunaldia antolatu dugu antzinako garien karakterizazioa jomuga izanik. Irailean Gipuzkoan ogigintza eta osasunaren gaia landuko dira Eta azkenik, proiektuari itxiera emanen zaio 2025 udan Nafarroan.
Proiektuaren inguruko informazio gehiago nahi izanez gero, jarri gurekin harremanetan.